Indicaties

Er kunnen verschillende redenen zijn om een heuparthroscopie te verrichten, kraakbeen beschadigingen, labrum letsels, slijmvliesafwijkingen, afwijkingen van ligamenten en ontsteking kunnen ermee bekeken en behandeld worden. De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie te verrichten zijn: labrum letsel en impingement, beide afwijkingen worden hieronder uitgelegd. Onder het menu indicaties kunt u alle indicatie vinden. 

Schematische weergave cam

Schematische weergave cam

Labrumletsel

Aan de rand van de heupkom bevind zich een kraakbenige ring, vergelijkbaar met een meniscus in de knie, maar wel met een andere functie. Beschadiging van het labrum door beginnende slijtage of een ongeval veroorzaakt over het algemeen liespijn. Deze diagnose kan door de Orthopedisch Chirurg gesteld worden door lichamelijk onderzoek en bevestigd worden met een arthro-MRI, dit is een MRI onderzoek waarbij er in het heupgewricht contrast wordt gespoten. Bij twijfel over de diagnose kan er ook verdovingsvloeistof in het heupgewricht gespoten worden om te beoordelen of de pijn daadwerkelijk uit het heupgewricht komt. Met een arthroscopie kan het labrum goed bekeken worden en indien mogelijk hersteld of anders deels verwijderd worden om de klachten te verhelpen.

Het is goed om te realiseren dat veel mensen boven de 50 jaar een labrumscheur op een MRI hebben zonder hier klachten van te hebben, de diagnose die de orthopeed stelt obv lichamelijk onderzoek en anamnese zijn belangrijker dan een MRI-arthro omdat een labrumscheur ook asymptomatisch kan zijn!

Impingment

Impingment betekent dat door een afwijkende vorm de heupkop tegen de rand van de heupkom aanbotst tijdens bepaalde bewegingen en hiermee schade veroorzaakt aan kraakbeen en labrum. Alleen het verhelpen van het labrum letsel is dan niet voldoende en de mechanische oorzaak van de schade moet dan ook verholpen worden. Bij een heuparthroscopie wordt het overtollige bot dat zorgt dat heupkom en heupkop tegen elkaar aanbotsen dan ook verwijderd met een speciaal apparaat, een shaver. De bedoeling hiervan is om naast het verhelpen van de klachten ook het ontstaan van de heupslijtage tot staan te brengen.

De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie te doen zijn:
• Letsels van de kraakbenige rand van het heupgewricht (het labrum)
• Impingment van de heup
• Gewrichtmuis (corpus liberum)
• Kraakbeen flappen die tijdens bewegen klem komen te zitten en
• Arthritis (bacteriële ontsteking) van het heupgewricht