Informatie

Cameraplaatsing bij heuparthroscopie.

Nog niet zo lang geleden was de algemene gedachte dat een afwijking in de heup vroeg of laat zouden eindigen in slijtage waarvoor een heupprothese wordt geplaatst. Waarbij er in de tussentijd behalve fysiotherapie, pijnstilling en eventueel injecties in de heup geen andere oplossing was dan wachten tot de klachten erg genoeg waren voor het plaatsen van een heupprothese. Nu is het zeker zo dat veel van de heupafwijkingen een voorbode zijn van slijtage, echter heuparthroscopie kan in sommige gevallen wel de pijn verlichten of wegnemen en soms zelfs het slijtageproces stoppen of remmen. De meest voorkomende van deze afwijkingen zijn impingment en labrum letsels.

 

Arthroscopie betekent het kijken in een gewricht via kleine openingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een camera en videoscherm. De chirurg kan dan op die manier vaststellen wat er aan de hand is in het gewricht. Door middel van speciale instrumenten kan hij dan het probleem oplossen. Deze techniek wordt zeer vaak toegepast in de knie, schouder en enkel. In mindere mate gebeurt dit ook voor de pols en de elleboog.

Anatomie van de heup

Weergave van het labrum.

Simpel voorgesteld bestaat de heup uit een kop die draait in een kom. Net zoals in ieder gewricht is de heup ook omgeven door een gewrichtskapsel. Bij de heup is dit een heel stevig kapsel wat voor de stabiliteit van het gewricht zorgt. Aan de rand van de kom bevindt zich een extra stevige extra rand : het labrum.